Layered Art


Gelaagdheid
Mijn werk is gelaagd. Letterlijk al door de techniek. Ik schilder met transparante delen over elkaar heen, afwisselend met open stukken en juist dekkende. Het geheel is vibrerend en leeft. Ook vind ik het spannend vormen dubbele betekenissen te geven. Je ziet ze of op de ene manier, of op de andere. Maar nooit tegelijkertijd op dezelfde manier.

De inhoud is filosofisch. Figuurlijk stop ik diverse inhoudelijke lagen in mijn werk. Titels en poezie koppel ik eraan, ik ben heel talig. In eerste instantie word je gepakt door het kleurgebruik. Daarna begint het spel pas en onthult het schilderij zich in de loop der jaren. Mensen die mijn werk al vanaf het begin van mijn carriere bezitten, ontdekken nog steeds iets nieuws erin.

Mijn beste werk bevat de dualiteit van het open positieve naast het duistere. Het negatieve verdicht zich op die plekken. Ik werk met tegenstellingen en beweging. Zonder tegenstelling komt er ook geen beweging op gang.

Eenmaal af, werkt de ruimte mee waarin het hangt en de lichtval. 's Avonds is het anders dan overdag en zie je weer wat nieuws. Mijn werk verandert zelf ook.

Resonantie. Verandering. Beweging
Hoe alles op elkaar inwerkt en vibreert. Met elkaar samenhangt. Hoe vinden wij onze weg in een steeds veranderende wereld? In beweging in ieder geval. Daar gaat mijn werk in basis over. Hoe wij emoties beleven op het glijdende vlak, tijdens veranderende situaties.

Na jaren intuitief te hebben gewerkt, heb ik mijn werk en inspiratiebronnen grondig geanalyseerd. Met de vraag: Waar gaat het nu eigenlijk altijd om? Bij mijn vrije werk?
De rode draad in mijn kunst en mijn leven is voortdurende verandering. Mijn innerlijke magneet is altijd gericht op situaties, die met veranderingen te maken hebben. Daar stroomt het. Het schudt de boel flink op. Daar zijn de emoties. Daar gebeuren nieuwe dingen. Daar is over te hebben, te schilderen, te ontwerpen.

Sporen
Associatief gebruik is belangrijk in mijn werkproces. Het verleden klinkt door zonder dat je het echt goed beseft. De sporen en waarnaar ze terugleiden zijn soms te traceren en soms zitten ze onderhuids. En ik maak weer nieuwe sporen, wellicht de toekomst in. Mooie gedachte.

Mens en natuur
Ik beeld emoties op een abstracte wijze uit, met de mens en de natuur als elementen. De natuur is altijd in eeuwige beweging en hiermee voeg ik ook gelaagdheid toe aan mijn werk. Geluid en taal zijn andere inspiratiebronnen vanwege het vloeiende. Mijn stijl is open en spannend. Vrijblijvend is het niet, maar er valt wel te genieten.

Kunst is een activiteit
Ik geef op verzoek meer informatie prijs. Van elk werk kan ik vertellen waar het over gaat, wat ik dacht en voelde tijdens het maken, de associaties die spelen. Vaak weet ik zelfs nog wat voor weer het was, in de periode van maken. Maar ik laat ook open aan de fantasie van de beschouwer. Tenslotte is kunst kijken een activiteit. Zo kan de betekenis zich openbaren en blijft het kunstwerk, ook nog na velen jaren boeien.

Mijn kunstwerken zijn bedoeld voor de lange termijn. In eerste instantie pakt het iemand en de ervaring leert, dat mensen er daarna een leven lang naar kijken.

Actie is reactie
Met mijn kunst werk ik op mijn beurt ook zelf weer actief mee, aan beweging om ons heen.
De blik is veranderd. Dit gaat bewust en onbewust. Ik werk juist ook in opdracht voor opdrachtgevers, die in beweging willen komen. Van de ene naar de andere fase.

Thema's
Ik werk graag in series, met een thema. De laatste jaren thema's als:
'Resonantie', 'Panta Rhei', 'Tuin, Nacht', 'Herzien' en 'Beweging in de Seizoenen'.
Het is niet verwonderlijk, dat uit de ene serie de volgende alweer geboren wordt. Ook dat gaat in een logische voortgang.

Changes by art
Een kunstwerk kan je veranderen, als je je ervoor openstelt. Mijn werk gaat over transformatie en zorgt zelf ook actief voor een beweging bij de toeschouwer.
Mijn werk is een avontuur, ook voor mijzelf. Het ontstaat door te werken. Het heeft intuitieve en analytische fases. Je kunt je gedachten erbij vormen. Het stroomt, zoals het leven.

Praktisch

Naam en beroep:
GEA ZWART
KUNSTENAAR, CREATIEF VORMGEVER

Ik werk > 25 jaar als vrij kunstenaar en vormgever

Op dit moment concentreer ik mij op 2 zaken
1. - Schilderkunst.
2. - Opdrachten op het gebied van kunst en vormgeving.

Exposities
Ik richt mij op serieuze locaties, binnen en buiten. Mijn vrije kunst is getoond van Amsterdam tot Beijing, van Londen tot Den Bosch, van een museum tot galerie, van rond een windmolenmast tot op eiland Pampus. Van mijn atelier tot in een bedrijf tot in een huiskamer.

Voor wie?
Mijn doelgroep is zeer breed. De algemene deler is, dat het avontuurlijke nieuwsgierige mensen zijn, die zich laten raken door mijn werk.

Voor elk budget is wat mogelijk. Ik heb diverse prijsklassen. Betalingen kunnen ook in termijnen. Informatie over prijzen vind je op de prijslijst, download hier de pdf.

Een paar concrete vb. wanneer mijn werk is gekocht of in opdracht is gemaakt

- Een schilderij aankoop bij een persoonlijk ijkpunt, een nieuwe levensfase. Als een eerste huis, een diploma, een huwelijk, een geboorte, bij overlijden van een dierbare. Als markering van een periode.
- Een statement met een uitgesproken ontwerp bij een bedrijf. Voor een frisse blik op de zaak.
- Met huren van kunst komen discussies los. Wie vindt nu wat nu mooi en waarom dan wel, of niet? En wat zegt dat over die persoon? Leuke experimenten volgen hieruit. Nieuwe kunst en vormgeveing zorgt voor reuring in een gemeenschap.
- Extra aandacht voor een initiatief. Een toegepast kunstwerk ingezet als pr middel.
- Kanaliseren van emoties tijdens een expositie in een ziekenhuis. Een plek waar de emoties aan de oppervlakte liggen. Men kan de gedachten laten gaan bij de kunstwerken.
- Cultuur op straat d.m.v. poezieregels op de wagens van de gemeente Zaanstad. Zowel de gemeentemedewerkers als de cultuur krijgen positieve aandacht.
- Logo ontwerpen voor bedrijven en ondernemers, de nieuwe uitstraling wordt neergezet.
- Kunst en vormgeving ter ondersteuning van: Boekomslagen en cd hoesjes.

In mijn opdrachten portfolio staan concrete vb van uitgevoerde opdrachten in beeld.

--------------------------------------------------

Ook wensen?
Velen zijn je al voorgegaan. En ik hoop nog heel lang veel mensen te kunnen inspireren
met mijn werk.

Met kunst omgaan of opdrachten verstrekken zijn enerverende gebeurtenissen. En ik help daarom graag persoonlijk op weg. In een gesprek komen we erachter wat men voor ogen heeft, waar behoefte aan is, wat het hoofddoel is. Ik doe dan voorstellen uit mijn collectie of ik werk in opdracht.

Er is altijd een goede reden voor een kunstwerk of een opdracht. Het is een waardevolle investering in meerdere opzichten.

Neem hier contact op

Tot ziens,
Gea Zwart oktober 2018Gea Zwart voor Yves Klein
Stedelijk Museum Amsterdam 5 febr. 2013


Het gouden werk van Yves Klein
was mijn eerste kennismaking
met hedendaagse kunst op mijn 18e.
En nu nog steeds vind ik het een van de
mooiste werken in het Stedelijk.


En waar kwam ik laatst achter? (32 jaar na dato)
De titel van dit gouden werk is Resonance!
Het onbewuste is ondoorgrondelijk in zijn wegen,
want ik houd mij al een tijd bezig met Resonance.
Het verleden klinkt door zonder dat je het beseft.

Associatief gebruik is belangrijk in mijn werkproces.
De sporen en waarnaar ze terugleiden zijn soms
te traceren en soms zitten ze onderhuids.
En je maakt weer nieuwe, wellicht de toekomst in.
Mooie gedachte.

Geniet van mijn werk.

Gea Zwart
juni 2018